Gjennomsnittskvinnen smører 515 kjemikalier på huden hver dag

Ansiktskremen din kan inneholde et tresifret nummer med kjemikalier. Sjekk hva dette gjør med huden din
 
Det krever sin kvinne å holde seg ung, myk, hårfri, solbrun og velduftende til enhver tid. Gjennomsnittskvinnen bruker faktisk - ifølge det amerikanske Academy of Dermatology - mellom 5 og 10 kosmetikkprodukter hver eneste dag. Andre igjen mener tallet er mye høyere.
Få ting slår rushet av en ny parfyme, neglelakk eller leppestift når det gjelder å få oss til å føle oss freshe, men desverre er det store flertall av produktene vi elsker fulle av mystiske og kjemisk fremstilte ingredienser. Mange av disse - og særlig i kombinasjon med hverandre - kan være skadelig for både deg og huden din.

Kosmetikk knyttet til helseproblemer

Ifølge en studie Bionsen har utført utsetter gjennomsnittskvinnen huden sin for i overkant av 515 forskjellige kjemikalier daglig. Om man bruker ti produkter om dagen og tenker at det ikke høres så ille ut, så blir det straks verre om man regner at hvert produkt inneholder minimum 20 ingredienser og tilsetningsstoffer. Parfyme er ofte en av verstingene, og kan inneholde så mye som 400 ingredienser i én liten flaske.
- Mange av kjemikaliene som benyttes i populære hygiene- og kosmetikkprodukter har blitt knyttet til mange ulike helseproblemer, forklares det i rapporten ifølge avisen Daily Mail.

Kosmetikk knyttet til helseproblemer.
DETTE INNEHOLDER KREMENE DINE: Se hva kremene dine kan gjøre med huden din. © FOTO: Thinkstockphotos/Noel Burke
Disse parfymestoffene kan gi allergiske reaksjoner
  • Alpha-Isomethyl Ionone
  • Amyl Cinnamal
  • Amylcinnamyl Alcohol
  • Anise Alcohol
  • Benzyl Alcohol
  • Benzyl Benzoate
  • Benzyl Cinnamate
  • Benzyl Salicylate
  • Butylphenyl Methylpropional
  • Cinnamal
  • Cinnamyl Alcohol
  • Citral
  • Citronellol
  • Coumarin
  • Eugenol
  • Evernia Prunastri (Oakmoss) Extract
  • Evernia Furfuracea (Treemoss) Extract
  • Farnesol
  • Geraniol
  • Hexyl Cinnamal
  • Hydroxycitronellal
  • Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde
  • Isoeugenol
  • Limonene
  • Linalool
  • Methyl 2-Octynoate

Kan gi allergi og hudproblemer

Ifølge det danske nettstedet Forbrukerkjemi kan mange av de stoffene som brukes i kosmetikk være allergener, altså gi en form for allergisk reaksjon.
- Når man snakker om mengden av produkter man smører på seg daglig, er det viktig å huske på at kosmetiske produkter også omfatter mer enn bare sminke og parfyme, forklarer avdelingsleder ved Folkehelseinstituttet, Martinus Løvik, til Alt for Damene.
- Hygieneprodukter som såpe, sjampo og tannkrem inneholder også alle både aktive ingredienser og konserveringsmidler du potensielt kan reagere på.
Løvik forklarer at blant annet hårfarge inneholder stoffer som er svært allergene, og hvor bivirkningene kan være av en alvorlig grad.
- Det samme gjelder parfymestoffer, forklarer forsker Berit Granum ved Folkehelseinstituttet til Alt for Damene.
- Disse er kjent for å ofte utløse allergiske reaksjoner, og finnes i nær sagt samtlige kosmetiske produkter.
Løvik forklarer at problemet med mengden ulike produkter man benytter gjør det ofte vanskelig å identifisere hva det var man reagerte på.
- Den Europeiske Vitenskapskomitéen har pekt ut 26 stoffer som spesielt tvilsomme i forhold til å gi allergiske reaksjonerog bivirkninger, forklarer Løvik.
- Men det finnes også mange andre som er identifisert som allergener.

Verstingene

Ifølge en studie utført av den amerikanske Environmental Working Group (EWG) for noen år tilbake er det ikke bare parfymestoffer som kan være problematiske når det gjelder huden og helsen din. Mange kosmetikkprodukter inneholder nemlig også alt fra aluminium, syntetiske fargestoffer og parabener til svært giftige miljøgifter som sølv og siloksan.
- Når disse påføres daglig over tid, øker jo den kjemiske belastningen på huden og helsen din, skriver nettstedet Natural News.
- Og flere av disse har vist seg å være kreftfremkallende.

Panikk om parabener

Det har stormet heftig rundt parabener de siste årene, og det strides dypt om hvorvidt disse er skadelige eller ikke.
- Parabener har blitt brukt i skjønnhetsindustrien i flere tiår, og blir av mange fortsatt regnet som et av de mildeste og tryggeste konserveringsmidlene som finnes, forklarer hudterapeut og fagsjek i Tekon, Ann-Kristin Stokke, til Alt for Damene.
Det norske Forbrukerrådet, derimot, er skeptiske, og henviser til EUs liste over de 17 kjente hormonforstyrrende stoffer.
- Vi har et for svakt regelverk på dette området i Norge, har Audun Skeidsvoll, forbrukerpolitisk direktør i Forbrukerrådet tidligere uttalt til Alt for Damene.
Miljørådgiver i Grønn Hverdag, Brita Haneberg, er enig med Skeidsvoll:
- Alle parabener har vist hormonforstyrrende effekter. Hormonforstyrrende stoffer er under mistanke for å kunne påvirke fruktbarhet, kjønnsutvikling, og læringsevne. I tillegg er det også knyttet til visse former for kreft.

Effektive og milde konserveringsmidler

- Parabener har en utmerket merittliste i forhold til trygghet, mener Stokke.
- Mangel på troverdig vitenskapelig informasjon har skapt forvirring. Dårlig omtale i pressen har skapt et fiendtlig miljø hvor kosmetikkindustrien nå må takle forbrukernes negative oppfatning av sikkerheten rundt bruk av parabener.
Hudeksperten avkrefter myten om at parabener tas opp i kroppen.
- Esterase III i keratinocyttene er et hudenzym som fullstendig løser opp (hydrolyser) topisk påførte parabener. Det er kun parabener som tas opp gjennom mat og medisiner som entrer kroppen.
Parabener er naturens eget konserveringsmidler.
- Noen parabener, og deres nedbrytningsprodukt hydroksybenzosyre, finnes overalt i naturen, forklarer Stokke.
- Hydroksybenzosyre finnes også i frukt og grønnsaker, som blåbær, gulrøtter, bringebær, peanøtter, bjørnebær, olivenolje, agurk, persille og vanilje. Methyl-, ethyl- og butylparabener som brukes i kosmetikk er syntetiske, men kjemisk identiske med dem man finner i naturen.

Kreftforsker og nestleder i EU-komiteen, professor Tore Sanner, er helt enig med Stokke.
- Det er overhodet ingen holdepunkter for at parabener kan gi kreft. Sannheten er at parabener er ypperlig som konserveringsmiddel, og påvirker oss ellers i svært liten grad.
Her er Mattilsynet enig, og forklarer på sine nettsider at grunnen til at nettopp parabener benyttes så hyppig, er fordi disse i langt mindre grad enn mange andre stoffer fremkaller allergiske reaksjoner.
Stokke forklarer at grunnen til at flere og flere hudpleieselskaper fjerner parabener fra produktene sine, er forbrukerens oppfatning om at de er skadelige.
- Denne negative presseomtalen skyldes rapporter som for eksempel "The Darbre Paper" som knytter parabener til brystkreft. Denne rapporten er nå underkjent, men selskaper som ikke benytter parabener bruker fortsatt dette studiet for å fremme sine produkter.

Naturlig eller syntetisk?

Mange har de siste årene blitt mer og mer opptatte av at både maten de spiser og kosmetikken de smører seg med, skal være så naturlig som mulig. Men ifølge eksepertene er det ikke så enkelt som at naturlig er bra og syntetisk er dårlig.
- Økologisk kosmetikk er så naturlig og ren som mulig, og har derfor mange fordeler, forklarer naturopat og ernæringsterapeut Gunn-Turi Bennerholt ved Gimle Økologiske Parfymeri i Oslo til Alt for Damene.
- Mange er bekymret for effekten av kjemikalier i kosmetiske produkter, og velger du økologisk har produktene strenge krav til at innholdsstoffene skal være nedbrytbare, i tillegg til at det stilles krav til innhold av parfyme og fargestoffer og andre kjemikalier.
Bennerholt forklarer at ett "problem" er at naturlig kosmetikk ofte har kortere holdbarhet.
- Dette er jo fordi de ofte mangler mange av de konvensjonelle konserveringsmidlene som benyttes i andre produkter.
- Men det er også viktig å ta hensyn til at det faktisk er mange som reagerer på produkter som er basert på planter og mineraler, forklarer Stokke.
- Det samme gjelder eteriske oljer, som kan være svært allergifremkallende.
Når det gjelder syntetiske stoffer i hudpleie, er mange den siste tiden blitt skeptiske - uten at man har grunn til det mener Stokke.
- At noe er syntetisk refererer jo kun til at noe er kunstig fremstilt. Det kan jo likevel være en nøyaktige kopi av et naturlig stoff, slik at selv om stoffet per definisjon er syntetisk, kunne det like gjerne vært naturlig.
De fleste hudeksperter er enige om at for å få best mulig resultat av hudpleien, er teknologisk kosmetikk å foretrekke.
- Disse ingrediensene, som er fremstilt i et laberatorium er jo rene og stabile, forklarer Stokke.
- Det finnes tusenvis av kjemisk fremstilte ingredienser i kosmetikk, og alle disse er godkjente og ansett som trygge å bruke. Mange er redd for kjemikalier helt uten grunn. Alt i livet består jo av kjemikalier.
Sjekk selv
Forbrukerrådets app "Hormonsjekk" er laget for å bidra til at forbrukere kan unngå tilsynelatende farlige stoffer som ofte befinner seg i sminke og hudpleieprodukter. Appen ble laget etter at en rapport fra danske myndigheter advarte gravide mot å kjøpe kosmetikk som inneholder hormonforstyrrende stoffer.

Den farlige cocktaileffekten

Vi vet ikke nok om cocktaileffekten enda, og desverre er det oftest slik at når hormonforstyrrende stoffer og andre kjemikalier risikovurderes, tas det sjelden hensyn til at disse kan virke sammen.
- Hver for seg gjør de hormonforstyrrende stoffene liten skade – ihvertfall i de konsentrasjonene vi utsettes for, forklarer miljørådgiver Håkon Lindahl i Grønn Hverdag til Alt for Damene.
- Problemet er at vi utsetter for så mange av dem.
Forbrukerrådet er blant dem som ønsker en strengere regulering av stoffer som kan virke hormonforstyrrende og skadelig.
Sanner tror ikke der er noen grunn til å være bekymret.
- Ved eksponering av lave konsentrasjoner av parabener fra flere hold, finner man heller ikke noen effekt, sier han.
- Problemet er at vi i dag påvirkes fra så mange hold, forklarer Lindahl.
- Summen av produkter og stoffer og kjemikalier kan være overveldende på huden.

Les originalartikkelen her
http://www.klikk.no/mote/altfordamene/mote/article773893.ece