Kreftstoffet furan er blitt påvist i flere matvarer, blant annet barnemat.
Andre varer der furan er blitt påvist er i kaffe, hermetikk, glassvarer som hermetiserte grønnsaker og i frokostblandinger. Det går frem i en risikovurdering gjort av Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM), publisert av Folkehelseinsituttet torsdag.Inntaket av furan gir størst grunn til bekymring for spedbarn og små barn, grunnet funn av stoffet i barnegrøt og barnemat på glass.
Fakta om furan:
- Et fettløselig stoff som lett fordamper
- Dannes ved oppvarming av mat
- Bidrar til å gi maten smak
- Påvist i en rekke industrielt fremstilte matvarer, blant annet kaffe, hermetikk og forseglede glassvarer som har vært varmebehandlet
- Lite i frisk frukt og grønt
- Potensielt kreftframkallende
De minste mest utsatt
– De minste barna er mest utsatt fordi barnemat på glass og
barnegrøt er en betydelig del av kostholdet. I og med at furan dannes ved
oppvarming av mat, vet vi ikke om hjemmelaget barnemat inneholder mindre furan
enn ferdigproduserte matvarer, sier seniorforsker i Folkehelseinstituttet, Trine
Husøy, i en pressemelding.Beregningene som VKM har gjort viser at barnemat på glass er hovedkilden til furan for 6, 12 og 24 måneder gamle barn.
Frokostblandinger er den viktigste kilden for 4-, 9- og 13-åringer, og kaffe for voksne.