Onsdag la Det internasjonale energibyrået (IEA) frem sine klimaspådommer. Organisasjonen advarer mot dagens politikk som det mener vil gi en oppvarming av kloden på tre–seks grader. Det kan ifølge klimaforskere gi katastrofale følger for verden, skriver Dagens Næringsliv.
Går det som IEA tror, kan kloden bli ulevelig om 100 år, frykter klimaforskere. Direktør i Klima 2020 og tidligere kontorsjef i FNs Klimapanel, Svein Tveitdal, er ikke overrasket over tallene fra IEA. IEA har vært sett på som en konservativ organisasjon. Nå er den på linje med FNs klimapanel. Det understreker ytterligere behovet for handling, sier Tveitdal til DN.
Kritiserer Norges oljejubel
Han bekymrer seg over at avstanden fra forskernes beskrivelser til manglende handling hos politikerne: Jeg kan ikke lenger se hvordan verden kan unngå et kjempeproblem. Han kritiserer derfor oljejubelen blant norske politikere: Enkelte i regjeringen mener det er bare å gi gass. I tillegg er oljefunnene bra for verdens fattige. Men det er helt feil. Verdens fattigste er truet av klimaendringer som fører til ekstremvær og flommer. Det kan ikke olje redde dem fra. Norge har et troverdighetsproblem i miljøsaken. Vi viser lederskap ute, men vil ikke følge FNs klimapanels anbefalinger på hjemmebane. Nå vil Finansdepartementet heller kutte ute enn hjemme for å nå målene i klimaforliket. Det er en forkastelig politikk, sier Tveitdal til Dagens Næringsliv.
Når det Internasjonale energibyrået går ut med denne advarslen har vi grunn til å være meget bekymret. I den vestlige verden har vi levd med et høyt energi og ressursforbruk i mange hundre år, og eventuelle klimatiltak vil måtte gå ut over verdens fattige. De vil for alltid frarøves muligheten til å leve i overflod, og de vil få redusert mulighet til rimelig og nok mat. Med de klimautsiktene vi ser i dag vil dessuten deres leveområder trues av tørke, flom, havnivåstigning og/eller vannmangel.
Kilde DN 11.11.2011 - 10:33