Hormonforstyrrende stoffer i kosmetikk

Hormonforstyrrende stoffer har vært omdiskutert i flere tiår, men Norge har ikke fulgt "føre var" prinsippet i motsetning til andre land. Temaet er nå på nytt i media etter at Forbrukerrådet advarer mot parabener brukt som konserveringsmidler i kosmetikk. De ønsker et forbud mot  hormonforstyrrende stoffer i hudpleieprodukter. 

I en kartlegging fant Forbukerådet hormonforstyrrende stoffer i hele 1244 av 3000 undersøkte kroppspleie- og kosmetikkprodukter. Det bekymrer. Produkter med hormonforstyrrende stoffer er så vanlige at det er umulig for forbrukere å unngå dem. Vi har et for svakt regelverk på dette området i Norge. Forbrukerrådet mener det er på tide at disse stoffene forbys, sier Audun Skeidsvoll, forbrukerpolitisk direktør i Forbrukerrådet i en pressemelding.

Påvirkningen kan skje ved at stoffene etterlikner, øker eller hemmer virkningen av hormoner. Alle typer hormoner kan bli påvirket, men mulig innvirkning på kjønnshormonene og da særlig det kvinnelige kjønnshormonet østrogen har fått mest oppmerksomhet. Østrogen styrer blant annet kjønnsutviklingen hos fostre og unge individer både hos mennesker og dyr. Hos hanndyr kan dette medføre en "feminisering". Eventuelle sammenhenger mellom forstyrrelser i hormonsystemet og eksponering for kjemiske stoffer er ikke klarlagt for mennesker. Det er imidlertid stilt spørsmål ved om redusert sædkvalitet, økt hyppighet av testikkelkreft og endret utvikling av kjønnsorganer, som ikke-nedfallet testikler, i enkelte tilfeller kan ha sammenheng med eksponering for kjemiske stoffer. Man har også forskning som har vist at enkelte kjemiske forbindelser benyttet i myk plast gir mange av de samme symptomene og som kan være årsak til at barn blir født med sekundære kjønnskarakterer hos begge kjønn.

Forbudet mot disse stoffene burde kommet for mange tiår siden!

Kilde: Miljøstatus Norge, Adressa 07.11.2011, Forbrukerrådet