Aspartam er kreftfremkallende

Aspartam (søtningsstoff merket E951) har lenge vært omdiskutert og flere undersøkelser mener at stoffet er helseskadelig (les mer her). Ekspertene strides om holdbarheten til undersøkelsene og mens striden pågår forblir søtningsstoffet i butikkhyllene.Søtningsstoffet benyttes blant annet i lettbrus og syltetøy for diabetikere.

Fritt helsevalg har publisert en artikkel som retter søkelyset mot en heller tvilsom godkjennelses- prosess av stoffet (les artikkelen her). Det fremgår at mattilsynet i Norge støtter seg til The European Food Safety Agency’s (EFSA) beslutning om at aspartman er trygt. Dette på tross av at en talsmann for komitèen har innrømmet at de var presset av industrien til å “kapre vitenskapen” (hijack science) når de tok sin beslutning i 2006.

Amerikanerne som har presset på for å få stoffet godkjent, og påstår det er ufarlig, har de samtidig formelt advart sine piloter i U.S. Airforce fra å drikke lightbrus med aspartam av hensyn til faren for mulig påvirkning av hjernen (les mer her). Typisk amerikansk dobbeltmoral! Her til lands har man dokumentasjon for at inntak av store mengder lettbrus (mer enn 3 liter daglig) kan gi hodepine, svimmelhet og i verste fall kan man hjernen i korte perioder "koble ut".

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Gi meg gjerne tilbakemelding på artiklene mine, men jeg kan ikke garantere at du får svar.