Kan sjampoen gjøre deg feit?

Ja, og det er ftalater som har skylden, hevder amerikanske leger. Hæ? Er det sjampoen din som er grunnen til at kiloene kryper på? Og hva i all verden er ftalater?

Ok, det skal innrømmes av skepsisen var stor da nyheten kom om at sjampoen og body lotionen din kan gjøre det vanskelig for deg å gå ned i vekt. Det høres unektelig ganske usannsynlig ut. Men ved nærmere ettersyn er det kanskje ikke det, likevel. I hvert fall er dette teorien til en gjeng med doktorer ved Mount Sinai Medical Center i New York. I en ny studie peker de på at ftalater, som finnes i 70 prosent av all kosmetikk, forstyrrer hormonbalansen slik at det er vanskelig å gå ned i vekt, skriver Dailymail.co.uk
.

Ftalater er kjemiske stoffer du kommer i kontakt med når du vasker håret med sjampo, smører inn kroppen med body lotion, sminker deg, vasker huset med vaskemidler, eller drikker fra en plastflaske.

De målte nivået av ftalater i urinen til en forsøksgruppe bestående av unge jenter fra East Harlem. De største av jentene hadde høyest nivå av ftalater i urinen.

En annen del av studien tok for seg hvordan ftalater påvirket forsøksmus. Det viste seg at musene som ble utsatt for ftalater la på seg og ble overvektige. Tidligere studier har vist at ftalater senker testosteronnivået i blodet, og øker østrogennivået. Et høyt østrogennivå kan også føre til at man legger på seg.
DEN LILLE SKRIFTEN: Sjekk innholdsfortegnelsen neste gang du kjøper skjønnhetsprodukter.

Bytt til naturlige produkter
Det kan virke ganske merkelig at sjampoen din kan ha en slik negativ effekt på helsen din, men det er kanskje verdt å bytte til en snillere sjampo uten hormonforstyrrende kjemikalier, likevel? Dret er vanskelig å ikke komme i kontakt med ftalater i det hele tatt, men det vil hjelpe å redusere mengden kroppen din blir utsatt for.

Ta en runde og gå gjennom alle skjønnhetsproduktene dine - fra sjampoen til deodoranten til rensemelken - og se om de inneholder ftalater (som heter phthalates på engelsk) eller bisphenol-A, som er et kjemikalie som forstyrrer hormonene. Gjør de det, så bytt til merker som ikke inneholder disse stoffene. Det kommer stadig flere slike på markedet, så prøv ut merker som REN, Green People, Weleda og Dr. Hauschka.

Bruk gjerne naturlige oljer på kroppen for å unngå tørr hud. Det er veldig effektivt, og dessuten billigere enn mange dyre kremer fulle av kjemikalier. Linda Johansen anbefaler å bruke mandelolje
. Du kan fint bruke naturlige oljer som sminkefjernere, også.

Kilde: KK juli 2011. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Gi meg gjerne tilbakemelding på artiklene mine, men jeg kan ikke garantere at du får svar.