Barnemat til voksne - nei takk

ABCNyheter har i dag en artikkel om barn som er kresne i matvegen. Les artikkelen her. Artikkelen gir 15 gode råd til hvordan man kan få barn til å spise god og sunn mat, men den gir ingen råd til hvordan man skal få voksne til å spise slik mat.

Det er dessverre mange voksne som har et problematisk, eller også et traumatisk forhold til mat. Det gir noen utfordringer, ikke bare med hensyn til hva man skal servere, men også til disse personenes holdninger til mat. 

Tradisjonelt har det blitt regnet for god folkeskikk å spise mat man får servert, enten man liker den eller ikke. Å klage på maten var regnet for uhøflig. Man ble dessuten betraktet som utakknemlig hvis man ikke viste vertskapet at man gjerne spiste det man fikk servert. De fleste steder er det fortsatt slik.

Når man tilbyr gjester mat i dag, slik man fortsatt har tradisjon for på landsbygda de fleste steder, gjør man det som et tegn på gjestfrihet. Underforstått: "Vi synes det er hyggelig å få besøk og vi vil gjerne dele maten vår med dere". Når gjestene til kjedsommelighet påstår "det liker jeg ikke" uten engang å ha smakt, skaper det først frustrasjon, siden irritasjon. Etter noen middager med mer, eller helst mindre hell med hensyn på matvalg, foretrekker undertegnede at vedkommende holder dette for seg selv og høflig takker nei uten videre kommentarer. Med mange slike "tilfeller" i familien blir det nokså vanskelig å beholde troen på at det man gjør, er gjort av hensyn til gjestfriheten. De får det gjerne til å fortone seg som bevisst ond handling, men det blir etterhvert vanskelig å holde rede på alle "liker" og "liker ikke". Forventer de spesialmat på linje med en 5-åring kansje?

Å anstrenge seg for å lage en førsteklasses middag til slike "tilfeller" er nærmest som selvmord å regne. De vil likevel ikke sette pris på matvarer som ligger under kategorien "liker ikke", og de lar deg helt sikker få vite at de ikke setter pris på ekstravagansen. Det betyr ingenting om andre faktisk synes maten er god, og det serveres mat som finnes i de fleste norske hjem.

En ting har jeg imidlertid bestemt meg for å stå fast på: Jeg lager ikke barnemat til voksne mennesker!  Mennesker under kategorien "liker ikke" må pent finne seg i at vi andre voksne får servert vanlig norsk mat.