Plastredskaper på kjøkkenet - farlig kokkekunst

Forbrukerne bør være kritiske til kjøkkenredskaper av svart nylon, varsler Fødevarestyrelsen, det danske Mattilsynet. Butikkene er fylt med gryteskjeer og kjøkkenredskaper i svart nylon, som kan avgi giftige stoffer til maten de kommer i kontakt med. En kontroll av kjøkkenredskaper gjennomført i samarbeid mellom Fødevarestyrelsen i Danmark og Danmarks Fødevareforskning viser at seks ut av ti kjøkkenredskaper av svart nylon avgir for mye av de giftige stoffet PAA.

Bruk stål, tre, porselen, stentøy og glass på kjøkkenet
Det er ikke tilfeldig at stadig flere barn fødes med såkalte sekundære kjønnskarakterer. De blir født med både kvinnelige og mannlige kjønnsdeler. Det skyldes at foreldrene i dag generelt er utsatt for flere stoffer som mimikerer kroppens egne. Enkelte plasttyper utskiller hormoner som til forveksling er så lik kroppens egne hormoner at den tar feil. Dette er et problem med spesielt myk plast. Vil du være på den sikre siden bør du hive alt kjøkkenutstyr av plast (røreboller, oppbevaringsbokser, kjeler med teflon og redskaper). Invester heller i gamle gode røreboller i glass, porselen, stål eller stentøy og bytt ut til redskaper i tre eller stål. Hvis du absolutt må bruke plast, bruk disse bare til kald mat.
Bør være kritisk
Danske myndigheter tok ut 19 kjøkkenredskaper som det var spesiell mistanke til. De undersøkte produktene det var mest galt med er nå fjernet fra markedet. Men Fødevarestyrelsen oppfordrer likevel forbrukerne til å være kritiske når de kjøper svarte nylon-kjøkkenredskaper.

- Vi er bekymret over overskridelsene av grenseverdiene, som vi ser i slike kjøkkenredskaper. Vi er i full gang med en omfattende kontroll, men det kan være andre produkter som ikke lever opp til kravene. Derfor er vårt beste råd, inntil videre, at forbrukerne er kritiske når de kjøper slike produkter. Man kan for eksempel be om garanti for at kjøkkenredskapene er i orden, sier visedirektør i Fødevarestyrelsen, Henrik G. Jensen.

Er man fremdeles utrygg ved bruk av gamle svarte kjøkkenredskaper, er det beste rådet å gå tilbake til forhandleren. Kan man ikke få en garanti for at de er i orden, bør man slutte å bruke dem.
Om bruken
Hvis man bruker kjøkkenredskaper av svart nylon, er det alltid en god idé å ta opp gryteskjeen fra gryten, når maten skal stå og koke eller steke. På den måten er det mindre risiko for at skjeen avgir farlige stoffer. Har i tillegg redksapen smeltet etter å ha blitt utsatt for sterk varme er det stor sannsynlighet for at maten inneholder plastrester og bør kastes.

Den danske Fødevarestyrelsen sendte ut generell informasjon til alle importører av slike produkter, da de første funnene ble gjort i 2004. Senere er det blitt gjennomført en oppfølgende kontroll, og flere varer er fjernet fra markedet.
Om PAA
PAA, står for primære aromatiske aminer, er en større gruppe kjemiske stoffer. Noen PAAer mistenkes for å være kreftfremkallende, allergifremkallende og for å være skadelige for arveanlegg. De skadelige virkningene ses først etter lang tids påvirkning. Bruken av gryteskjeer med PAA medfører kun en liten påvirkning, og utgjør ikke noen umiddelbar sunnhetsrisiko. Likevel aksepteres slike stoffer ikke i matvarer.

PAA i svarte kjøkkenredskaper er et internasjonalt problem. Derfor har Danmarks Fødevareforskning og Fødevarestyrelsen skrevet artikler i internasjonale tidsskrifter, slik at produsenter, forhandlere og myndigheter i andre land også blir oppmerksomme på problemet. Problemet har vært drøftet i EU-regi, og EU-kommisjonen har som følge derav rettet henvendelser til de land som eksporterer kjøkkenredskapene.

Kilde: DinSide, 07.11.05
Kilde: Fødevarestyrelsen i Danmark. Lenk: Fødevarestyrelsen.no.