Forbrukerne
bør være kritiske til kjøkkenredskaper av svart nylon, varsler
Fødevarestyrelsen, det danske Mattilsynet. Butikkene er fylt med
gryteskjeer og kjøkkenredskaper i svart nylon, som kan avgi giftige stoffer til
maten de kommer i kontakt med. En kontroll av kjøkkenredskaper gjennomført i samarbeid mellom Fødevarestyrelsen
i Danmark og Danmarks Fødevareforskning viser at seks ut av ti kjøkkenredskaper
av svart nylon avgir for mye av de giftige stoffet PAA.
Bruk stål, tre, porselen, stentøy og glass på kjøkkenet
Det er ikke tilfeldig at stadig flere barn fødes med
såkalte sekundære kjønnskarakterer. De blir født med både kvinnelige og
mannlige kjønnsdeler. Det skyldes at foreldrene i dag generelt er utsatt
for flere stoffer som mimikerer kroppens egne. Enkelte plasttyper
utskiller hormoner som til forveksling er så lik kroppens egne hormoner
at den tar feil. Dette er et problem med spesielt myk plast. Vil du være
på den sikre siden bør du hive alt kjøkkenutstyr av plast (røreboller, oppbevaringsbokser, kjeler med teflon og redskaper).
Invester heller i gamle gode røreboller i glass, porselen, stål eller
stentøy og bytt ut til redskaper i tre eller stål. Hvis du absolutt må
bruke plast, bruk disse bare til kald mat.
Bør være kritisk
Danske
myndigheter tok ut 19 kjøkkenredskaper som det var spesiell mistanke til.
De undersøkte produktene det var mest galt med er nå fjernet fra markedet. Men
Fødevarestyrelsen oppfordrer likevel forbrukerne til å være kritiske når de
kjøper svarte nylon-kjøkkenredskaper.
- Vi er bekymret over overskridelsene av grenseverdiene, som vi ser i slike kjøkkenredskaper. Vi er i full gang med en omfattende kontroll, men det kan være andre produkter som ikke lever opp til kravene. Derfor er vårt beste råd, inntil videre, at forbrukerne er kritiske når de kjøper slike produkter. Man kan for eksempel be om garanti for at kjøkkenredskapene er i orden, sier visedirektør i Fødevarestyrelsen, Henrik G. Jensen.
Er man fremdeles utrygg ved bruk av gamle svarte kjøkkenredskaper, er det beste rådet å gå tilbake til forhandleren. Kan man ikke få en garanti for at de er i orden, bør man slutte å bruke dem.
Om bruken
Hvis man bruker kjøkkenredskaper
av svart nylon, er det alltid en god idé å ta opp gryteskjeen fra gryten, når
maten skal stå og koke eller steke. På den måten er det mindre risiko for at
skjeen avgir farlige stoffer. Har i tillegg redksapen smeltet etter å ha blitt utsatt for sterk varme er det stor sannsynlighet for at maten inneholder plastrester og bør kastes.
Den danske Fødevarestyrelsen sendte ut generell informasjon til alle importører av slike produkter, da de første funnene ble gjort i 2004. Senere er det blitt gjennomført en oppfølgende kontroll, og flere varer er fjernet fra markedet.
Den danske Fødevarestyrelsen sendte ut generell informasjon til alle importører av slike produkter, da de første funnene ble gjort i 2004. Senere er det blitt gjennomført en oppfølgende kontroll, og flere varer er fjernet fra markedet.
Om PAA
PAA,
står for primære aromatiske aminer, er en større gruppe kjemiske stoffer. Noen
PAAer mistenkes for å være kreftfremkallende, allergifremkallende og for å være
skadelige for arveanlegg.
De skadelige virkningene ses først etter lang tids påvirkning.
Bruken av gryteskjeer med PAA medfører kun en liten påvirkning, og utgjør ikke
noen umiddelbar sunnhetsrisiko. Likevel aksepteres slike stoffer ikke i
matvarer.
PAA i svarte kjøkkenredskaper er et internasjonalt problem. Derfor har Danmarks Fødevareforskning og Fødevarestyrelsen skrevet artikler i internasjonale tidsskrifter, slik at produsenter, forhandlere og myndigheter i andre land også blir oppmerksomme på problemet. Problemet har vært drøftet i EU-regi, og EU-kommisjonen har som følge derav rettet henvendelser til de land som eksporterer kjøkkenredskapene.
PAA i svarte kjøkkenredskaper er et internasjonalt problem. Derfor har Danmarks Fødevareforskning og Fødevarestyrelsen skrevet artikler i internasjonale tidsskrifter, slik at produsenter, forhandlere og myndigheter i andre land også blir oppmerksomme på problemet. Problemet har vært drøftet i EU-regi, og EU-kommisjonen har som følge derav rettet henvendelser til de land som eksporterer kjøkkenredskapene.
Kilde: DinSide, 07.11.05
Kilde: Fødevarestyrelsen i Danmark. Lenk: Fødevarestyrelsen.no.
Kilde: Fødevarestyrelsen i Danmark. Lenk: Fødevarestyrelsen.no.