Smertestillende kan være farlig for hjertet

Smertestillende som brukes av 500000 nordmenn kan øke risikoen for hjerteproblemer med 40 prosent. 
En omfattende britisk studie som involverte nærmere tre millioner pasienter, viser at det smertestillende legemiddelet diklofenak øker risikoen for hjerteproblemer kraftig. Britiske forskere ved Hull medisinske universitet har funnet ut at pasienter som bruker diklofenak har 40 prosent høyere risiko for hjerteinfarkt og slag enn pasienter som ikke benytter disse legemidlene.

I 2010 fikk 481 000 norske pasienter utskrevet det risikofylte legemiddelet. Vi har lenge vært bekymret for overdreven bruk av denne typen smertestillende, sier medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket Steinar Madsen.

Bekymret
Også generalsekretær i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, Frode Jahren, er bekymret over funnene. Vi forventer at dette følges av helsemyndighetene og at det vil få konsekvenser for legemiddelbruken, sier han. Steinar Madsen forteller at Legemiddelverket flere ganger tidligere har rådet norske leger til å bruke lavest mulig dose og kortest mulig behandlingstid av diklofenak. Men nå vurderes en ny innskjerping: Det er mulig vi må stramme inn bruken av disse legemidlene ytterligere. Vi vil helt klart ha en diskusjon om det nå, sier han.

Ikke godt nok
Det mye brukte og reseptbelagte legemiddelet Voltaren har diklofenak som virkestoff. Det er i hovedsak pasienter med leddgikt og slitasjegikt som bruker reseptbelagte Voltaren, men det skrives også ut til pasienter med andre smerteproblemer som ryggsmerter, muskelsmerter og senebetennelse.

Problemet er at dette er legemidler det ikke finnes fullgod erstatning for. Vi anbefaler paracetamol som alternativ, men for pasienter med store smerter er ikke dette alltid godt nok. Da må man vurdere nytten opp mot risikoen, sier Madsen.

Må ikke få panikk
Han påpeker at det er viktig at de som bruker Voltaren og andre smertestillende som inneholder diklofenak ikke får panikk:  Diskuter videre bruk i samråd med lege, og ikke ta slike avgjørelser alene.
Legemiddelprodusent Novartis bekreftet i går overfor VG at de kjente godt til den britiske studien, som blant annet ble omtalt på forsiden av Daily Mail i går. Pressetalsmann Julie Mascow sier til VG at de ikke mener studien bør endre bruken av diklofenak-midler:  Sammenlignet med den utstrakte kliniske erfaringen vi har med disse legemidlene verden over, endrer ikke denne studien fordelene og risikoforholdet med korrekt bruk av diklofenak. 
Kilde: VG Nett, 30.09.2011