Ingenting er usunt?

Artikkelen i lenken nedenfor gir noen fine tips til hvordan man skal motivere barn til å spise fornuftig mat. Hun foreslår blant annet at man må arbeide for at ungene skal spise riktig, og at man ikke skal bruke søtsaker for å gjøre avtaler med barna. Ikke snakk overdrevent mye om sunn mat og sunt kosthold, men snakk positivt om hvorfor man bør spise mer av de "grønne" matvarene. 

Hun mener også at særlig ungdom i dag trenger kunnskap om mat fordi de har penger til å kjøpe seg den maten de har lyst på.- Før hadde vi jo ikke penger til å kjøpe noe annet enn det vi fikk hjemme, selv om vi hadde aldri så lyst til å kjøpe snop i butikken. Nå er det annerledes og derfor er det så viktig å informere barn og ungdom på en riktig måte. Har de kunnskap om mat så kanskje de dropper bolleposen som bare gir tomme kalorier og nesten null næringsstoffer og kjøper noe sunnere istedenfor. 

Vær konsekvent
HVILKEN FARGE? De ulike smoothiene inneholder ulik type frukt. Her representert med «The Purple One», «The Red One» og «The Green One»
12,1 gram sukker per pose
Kari Jaquesson mener foreldre selv må bestemme seg for hva barna deres skal putte i munnen. Det er nok av familier hvor barna er sjefen og foreldre spør; - Vil du ha dette, da? - Eller dette? - Hva har du lyst på istedenfor, da? Man kan ikke holde på slik, man er nødt til å være konsekvent og litt upopulær innimellom. Det er ikke krise om barna ikke spiser den kveldsmaten du har satt fram, men ikke tilby kjeks eller yoghurt senere fordi barnet ikke spiste.

Forklar heller for barnet at det ikke er så rart at man er sulten når man spiste så lite til middag eller kvelds.Jaquesson mener det er lurt å ikke tilby noe mer utover den maten som blir servert til middag. 

Barn vet ikke selv sitt eget beste, og det er foreldrene som må lære barna hva et godt kosthold er. Hvis foreldre ikke vet hva riktig kosthold er kan man ikke forvente at barna skal ha et sunt kosthold når de blir voksne heller. Barn med dårlige kostholdsvaner vil få et vanskelig, enn si traumatisert forhold til mat når de blir voksne.

Kilde: Nettavisen 29.09.2011