Derfor mister du håret

De fleste kvinner vil i løpet av livet oppleve perioder med økt hårtap. Hvert døgn løsner mellom 100 og 150 hår fra hodet vårt, og dette er helt normalt. Men hos enkelte løsner det mange, mange flere – plutselig eller gradvis. Hvorfor er ikke alltid like lett å finne ut av, ifølge dr. med Cato Mørk ved Akershus Hudlegesenter i Lørenskog.

Hvis det ikke dreier seg om flekkvis håravfall, kreves ofte grundig kartlegging. Det hender vi ikke finner noen forklaring, sier Mørk. For mange kvinner er håret ekstra viktig for å føle seg attraktiv. Mørk forteller at for noen av dem som sliter med stort hårtap, kan problemet bli så stort at de lever i sitt eget fengsel.  Dilemmaet for oss behandlere kan noen ganger være å avgjøre om det er håravfallet i seg selv som er det største medisinske problemet, eller de negative tankene pasienten har om seg selv, sier Mørk.

Her er fem vanlige årsaker til å miste håret:

 
1. Alder
Ved diffust hårtap, såkalt Alopecia diffusa, kan dekningsgraden av hår bli så lav at hodebunnen synes, og blir glissen. Det er en aldersbetinget tilstand, som de fleste av oss vil oppleve etter hvert. Fra naturens side er alle mennesker kodet for å få gradvis dårligere hårkvalitet, lavere veksthastighet og økt håravfall. Det er derfor vi ender opp med dunete babyhår på våre eldre dager, forklarer Mørk.


2. Store belastninger

Enkelte kan oppleve forbigående hårtap i kjølvannet av store fysiske og psykiske belastninger. Også infeksjoner med høy feber kan gi samme resultat. Har du hatt noen ekstra belastninger i livet i løpet av det siste halvåret? Det spørsmålet er alltid nyttig, hvis vi ikke finner klare medisinske årsaker til håravfall. Stress og belastninger påvirker selve hårsekken og kan forstyrre hårets vekst- og hvilefase, slik at man «plutselig» mister masse hår opptil et halvår senere, forklarer Mørk.

3. Stress
Mange lever med mye stress i hverdagen. Det kan få konsekvenser for håret. Når vi lever med mye stress, tappes kroppen for blant annet B-vitaminer og sink, opplyser homeopat og akupunktør ved Clinic 1 i Sandvika, Irene Korsmo. Dermed vil kroppen nedprioritere hud, negler og hår til fordel for nervesystem og vitale organer. I tillegg vil stressnakker og muskelspenninger hindre blodsirkulasjonen i nakke og hodebunn. Hvis du har en hodebunn som er hard og stram, blir blodgjennomstrømming og næringstilførsel til hårsekker og hårrøtter dårlig, og håret faller av, sier Korsmo.


Hårmedisin for kvinner
En tidligere brukt blodtrykksmedisin har økt hårvekst som bivirkning. Recrea Forte er det første legemiddelet i historien som også er godkjent for kvinner som sliter med arvelig håravfall, og den selges nå reseptfritt, sier dr.med Cato Mørk. Mørk forteller at effekten kan variere fra person til person, og er litt vanskelig å måle. Men de damene som først begynner å dryppe hårbunnen med dette midlet tør ikke slutte igjen. De er redd at de skal miste det håret de har fått tilbake og blir mentalt avhengige, sier Mørk.


4. Hormoner
Hormoner er et annet viktig stikkord ved kvinnelig hårtap. Både pubertet, amming og overgansalder er perioder i livet, hvor sluket blir fullt av hår etter hårvask. Det er helt normalt, understreker Mørk. Østrogentapet i overgangsalderen vil ikke bare gi økt håravfall. Vi får også større viker, samt tynnere, kortere og mindre pigmenterte hodehår. Dermed blir hårdekkingen ekstra dårlig. For yngre kvinner er situasjonen litt lysere, fordi hårtap i forbindelse med svangerskap er forbigående. De fleste vil få tilbake sin naturlige hårvekst i løpet av trekvart år.


5. Sykdom og medisiner
Flere kroniske sykdommer har hårtap som symptom. Det gjelder blant annet sykdommer i skjoldbruskkjertelen, revmatiske sykdommer, systemiske sykdommer som SLE (Systemisk lupus erythematosus) og hudsykdommer. Også jernmangel kan gi stort hårtap hos kvinner. Det samme gjelder feilernæring og spiseforstyrrelser, og sammenhengene lar seg lett påvise ved blodprøver. Sist, men ikke minst, er håravfall også en kjent bivirkning av for eksempel antidepressiva, betennelsesdempende medikamenter, p-piller og epilepsimedisiner.

Kilde: ABC Nyheter, tTorsdag 06.10.2011
Les om hvordan du redder håret ditt i resten av artikkelen: http://www.abcnyheter.no/nyheter/helse/111006/derfor-mister-du-haret

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Gi meg gjerne tilbakemelding på artiklene mine, men jeg kan ikke garantere at du får svar.