En artikkel, som ble publisert denne måneden i Harvard
Heart Letter, slår fast at for mye fruktose i kosten kan øke risikoen
for lever- og hjerte- og karsykdom. Fruktsukker (fruktose) er en 100 prosent naturlig sukkerart som finnes i frukt, bær og honning.
Vanlig hvitt sukker inneholder femti prosent fruktose og femti prosent glukose.
Fruktosen har lavere glykemisk respons, noe som er positivt fordi det gir lavere blodsukkerstigning. På en annen side har det vist seg at fruktose lettere omdannes til fett. Det gir mer stress på levra, og bidrar til dannelse av fett som er ugunstig med tanke på hjerte- og karsykdom, sier Birger Svihus, professor i ernæring ved UMB.
Vanlig hvitt sukker inneholder femti prosent fruktose og femti prosent glukose.
Fruktosen har lavere glykemisk respons, noe som er positivt fordi det gir lavere blodsukkerstigning. På en annen side har det vist seg at fruktose lettere omdannes til fett. Det gir mer stress på levra, og bidrar til dannelse av fett som er ugunstig med tanke på hjerte- og karsykdom, sier Birger Svihus, professor i ernæring ved UMB.
Danner fett
Fruktose brytes ned i levra og omdannes til fett og urinsyre. Det danner
fettdråper i levra, noe som irriterer levercellene og gir
betennelsesreaksjoner og arrvev. Noen har tidligere
anbefalt fruktose fordi det ikke stimulerte insulinproduksjonen på samme
måte som glukose, men de ble lurt. Fruktose går andre veier når det
brytes ned, noe som medfører høyere fettproduksjon fra lever enn
glukose, sier Tor-Erik Widerøe, overlege og professor ved Institutt for
kreftforskning og molekylærmedisin ved NTNU.
Den alternative nedbrytningsveien medfører i tillegg økt produksjon av urinsyre, som forårsaker urinsyregikt. Det som er nytt er at høye urinsyreverdier har skadelig effekt på
hjerte og nyrer. Samt at det sammen med fettproduksjonen sannsynligvis
er mer vektøkende enn glukose. Derfor er fruktsukker mer skadelig enn
glukose, sier Widerøe.
Kilde: Dagbladet 5.10.2011
Les resten av artikkelen her http://www.dagbladet.no/2011/10/05/nyheter/mat/mat_og_drikke/sukker/helse/18464023/