Kjøttindustri bak lavkarbodiett

Populære lavkarbodietter bygger på forskning som er finansiert av amerikansk kjøttindustri, ifølge Sveriges Radio.
  • Lavkarbo-rådene bygger på studier som i stor grad er finansiert av bedrifter og organisasjoner som tjener penger på at du kjøper mer kjøtt, fete meieriprodukter og spesielle lavkarbo-produkter.
  • Lavkarbo-kosthold fører til større utslipp av drivhusgasser enn et kosthold basert på rådene fra myndighetene.
Kilde: Ekot, Sveriges Radio.
Lavkarbo-kost med en høy andel kjøtt og fett har blitt enda mer populært i Sverige enn i Norge. Faktisk oppgir hver fjerde svenske at de har lagt om kostholdet i tråd med lavkarbo-rådene.
Flest tilhengere i nabolandet har LCHF-dietten (Low Carb, High Fat), som oppfordrer til å spise mer kjøtt, fete meieriprodukter og grønnsaker som har vokst over jorden.
Flere av studiene denne dietten støtter seg på, er imidlertid finansiert av organisasjoner og foretak som har direkte interesse av at vi spiser mer kjøtt eller kjøper lavkarbo-produkter, avslører det svenske nyhetsprogrammet Ekot i dag.

Bygger på uavhengig vitenskap

De to store frontfigurene for LCHF i Sverige, Annika Dahlqvist og Andreas Eenfeldt, hevder begge at lavkarbo-prinsippene til forskjell fra andre dietter ikke påvirkes av matindustrien.

Begge er på det norske markedet med bøker om lavkarbodiett og har deltatt i kostholdsdebatten her.
I boka «Matrevolusjonen» henvender Eenfeldt seg til de som kan se forskjellen mellom «troverdig vitenskap og næringsmiddelindustriens reklame». Ekots gjennomgang av studiene de viser til, avdekker derimot at flere av dem er langt fra uavhengige. Blant de som har finansiert lavkarbostudier finner man den amerikanske kjøttbransjen gjennom National Cattlemens Association, meieribedrifter som Swissmilk og organisasjoner som er knyttet til den avdøde amerikanske diettguruen Robert Atkins.

Kilde NRK, Publisert 30.08.2011, Oppdatert 31.08.2011 
http://www.nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/1.7770609