Populære lavkarbodietter bygger på forskning som er finansiert av amerikansk kjøttindustri, ifølge Sveriges Radio.
- Lavkarbo-rådene bygger på studier som i stor grad er finansiert av bedrifter og organisasjoner som tjener penger på at du kjøper mer kjøtt, fete meieriprodukter og spesielle lavkarbo-produkter.
- Lavkarbo-kosthold fører til større utslipp av drivhusgasser enn et kosthold basert på rådene fra myndighetene.
Lavkarbo-kost med en høy andel kjøtt og fett har blitt enda mer
populært i Sverige enn i Norge. Faktisk oppgir hver fjerde svenske at de
har lagt om kostholdet i tråd med lavkarbo-rådene.
Flest tilhengere i nabolandet har LCHF-dietten (Low Carb, High Fat), som oppfordrer til å spise mer kjøtt, fete meieriprodukter og grønnsaker som har vokst over jorden.
Flest tilhengere i nabolandet har LCHF-dietten (Low Carb, High Fat), som oppfordrer til å spise mer kjøtt, fete meieriprodukter og grønnsaker som har vokst over jorden.
Flere av studiene denne dietten støtter seg på, er imidlertid
finansiert av organisasjoner og foretak som har direkte interesse av at
vi spiser mer kjøtt eller kjøper lavkarbo-produkter, avslører det svenske nyhetsprogrammet Ekot i dag.
- LES OGSÅ: - Ribbe er medisin
Bygger på uavhengig vitenskap
De to store frontfigurene for LCHF i Sverige, Annika Dahlqvist og Andreas Eenfeldt, hevder begge at lavkarbo-prinsippene til forskjell fra andre dietter ikke påvirkes av matindustrien.
Begge er på det norske markedet med bøker om lavkarbodiett og har deltatt i kostholdsdebatten her.
I boka «Matrevolusjonen» henvender Eenfeldt seg til de som kan se forskjellen mellom «troverdig vitenskap og næringsmiddelindustriens reklame». Ekots gjennomgang av studiene de viser til, avdekker derimot at flere av dem er langt fra uavhengige. Blant de som har finansiert lavkarbostudier finner man den
amerikanske kjøttbransjen gjennom National Cattlemens Association,
meieribedrifter som Swissmilk og organisasjoner som er knyttet til den
avdøde amerikanske diettguruen Robert Atkins.
Kilde NRK, Publisert 30.08.2011, Oppdatert 31.08.2011
http://www.nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/1.7770609