Her kan det bli ulevelig i 2100

Chad in Africa (Foto: RADU SIGHETI/REUTERS)ØKENDE TEMPERATUER: Tsjad er et av landene som får økende temperaturer. Forskningen viser at temperaturen øker i områder i Afrika hvor det allerede er tørke.
Foto: RADU SIGHETI/REUTERS
De røde og skraverte områdene viser hvor i Afrika temperaturen vil øke (Foto: met.no) KRITISK I NORD-AFRIKA: Kartet viser områder med økende temperaturer. Jo mørkere rødfarge - desto høyere temperaturer. (Se større kart lenger nede i saken)
Foto: met.no
Klimaendringer kan føre til at Midtøsten og Nord-Afrika blir for varmt for mennesker innen de neste 90 årene, viser ny norsk forskning. Klimaforskeren Rasmus Benestad beskriver resultatene som svært oppsiktsvekkende og kritiske. Benestad forklarer at forskningen kan sees i en større klimasammenheng, blant annet tørken på Afrikas horn. Det som slo meg først er at det er de stedene som allerede er varme og tørre som får økende temperaturer. Det kan være kritisk, sier klimaforskeren.


Egypt er et av landene hvor temperaturene vil øke. I Midtøsten og Nord-Afrika bor det til sammen over 400 millioner mennesker. Innen 2100 kan alle disse ha måttet flykte på grunn av langvarige hetebølger. Dette er ganske ekstremt. Resultatene er svært oppsiktssvekkende, sier klimaforsker Rasmus Benestad ved Meteoroligisk institutt.


Nord-Afrika og Midtøsten høyest temperaturer  

Benestads forskning viser at de høyeste sommertemperaturene vil forekomme i innlandsteder i deler av Nord-Afrika og Midtøsten med gjennomsnittstemperaturer på over 35 grader i sommermånedene. Det betyr at en temperaturøkning på 3-4 grader i gjennomsnitt for døgntemperaturer, i forhold til dagens temperatur.


Kilde: NRK 04.10.2011